Quiet quitting, een logische reactie

In een eerder blog schreef ik over het fenomeen quiet quitting, een term die in 2022 populair werd via TikTok en sindsdien een onderwerp van gesprek is in de HR-wereld. Ik sprak erover met Dianne Commissaris, Certified Professional Coach en ergonoom, en ontdekte dat dit fenomeen veel meer is dan simpelweg “minder hard werken”. Sterker nog, Dianne noemt deze groep liever quality guards. Ze houden zich strikt aan hun uren en taken en bewaken hun grenzen – niet per se een slechte eigenschap. Maar hoe herken je dit gedrag? En moet je als werkgever bezorgd zijn als je dit binnen je bedrijf ziet?

Quiet Quitting of Grenzen Bewaken?

Buiten werktijd niet bereikbaar zijn. Niet zomaar extra taken op je nemen die buiten je functie vallen. Stipt van negen tot vijf werken. Dit gedrag staat nu bekend als quiet quitting, vooral bij millennials en generatie Z. Deze groepen zouden, volgens sommige critici, geen stapje extra willen zetten. Ze zouden zelfs een gebrek aan arbeidsethos hebben. Maar is dat wel zo?

Er zijn altijd al mensen geweest die “werken om te leven” en niet “leven om te werken” als motto hadden. Deze mensen bewaken hun privétijd zorgvuldig – en dat is helemaal niet nieuw. Wat wel belangrijk is, is om de achterliggende redenen van quiet quitting beter te begrijpen. Want vaak heeft het gedrag minder te maken met luiheid en meer met een bewuste keuze om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren.

Grenzen Bewaken: Een Noodzakelijk Leermoment

Iedereen moet leren om grenzen te bewaken, vooral wanneer werk, carrière en zorg voor kinderen of ouders samenkomen in hun leven. Millennials en generatie Z, geboren na 1985, groeien op in een tijd waarin online en offline leven samensmelten. Sociale media geven ze een beeld van perfectie: iedereen lijkt zijn werk, lichaam en leven op orde te hebben. Dit creëert onrealistische verwachtingen, ook over werk.

Het gevolg? Wanneer ze aan het werk gaan, kunnen ze:

  1. Gewend zijn om continu bezig te zijn – ook met werk.
  2. Hoge verwachtingen hebben van hun baan; dat deze altijd leuk is, energie geeft en direct impact maakt.

In dit licht is quiet quitting eigenlijk een gezonde reactie. Ze leren al voor hun dertigste om goed voor zichzelf te zorgen en hun grenzen te stellen. Dat is iets waar veel andere generaties pas later in hun carrière mee leren omgaan.

Dianne’s tip: “Ga met hen in gesprek. Hierdoor voelen ze zich gehoord en kun je samen kijken hoe je grenzen bewaakt, zonder dat dit ten koste gaat van motivatie of productiviteit. Dit levert vaak een betrokken medewerker op in plaats van een quiet quitter.”

Quiet Quitting Als Verzet Tegen Slecht Leiderschap

Er is echter een derde factor die quiet quitting in de hand kan werken: slecht leiderschap. Millennials en generatie Z slikken slechte managers niet zonder meer. Hun vorm van quiet quitting is vaak een stil verzet tegen bedrijven die verwachten dat werknemers hun privéleven opofferen voor hun werk, of tegen leidinggevenden die niet inspelen op hun behoeften. Millennials willen gehoord worden, inspraak hebben en een directe bijdrage leveren. Generatie Z werkt van jongs af aan in teams en heeft geleerd dat elke stem telt. Gebrek aan wederkerigheid leidt tot ontevredenheid, en dat uit zich in quiet quitting – of zelfs in opzegging.

In bedrijven waar dit speelt, is er zeker reden tot zorg. Quiet quitting kan daar een symptoom zijn van grotere, onderliggende problemen in de cultuur of het leiderschap.

De Oplossing: Investeer in Cultuur en Leiderschap

Als bedrijf kun je quiet quitting niet negeren. De oplossing ligt in het investeren in:

  • Training voor leidinggevenden, zodat ze weten wat er speelt binnen elke generatie en levensfase.
  • Een cultuur waarin privétijd net zo gewaardeerd wordt als werktijd.
  • Een werkomgeving waar medewerkers worden aangesproken op hun talenten en ondersteund worden in hun persoonlijke groei.

Kortom, een werkcultuur waarin werkgeluk net zo belangrijk is als werkproductie.

Herken jij quiet quitting binnen jouw organisatie? Laten we in gesprek gaan en samen onderzoeken hoe we dit kunnen aanpakken.

Bronnen

Angelique Driessens

“Quiet Quitting-Causes and Opportunities”, T. Mahand & C. Caldwell, Business and Management Research, Vol. 12, No. 1; 2023: https://doi.org/10.5430/bmr.v12n1p9

Dr. Dianne Commissaris is Bewegingswetenschapper met specialisatie Arbeid & Gezondheid en Certified Professional Coach (ICF geaccrediteerd). Ze is sinds 2014 werkzaam als professioneel coach, freelance docent en trainer vanuit haar bedrijf BTR Coaching & Consultancy. Daarvoor werkte ze bij TNO Arbeid en de Vrije Universiteit in Amsterdam.