De term roze verzuim, ja, die ken ik we. Maar wat is een Quiet Quitter? Die term kom ik steeds vaker tegen. Ik ging er over in gesprek met Petra de Bruijn, Lid van het College van Bestuur van SILFO.
Is een quality guard de oplossing voor roze verzuim?
Op LinkedIn werd ik getriggerd door een post van Petra de Bruijn, Lid College van Bestuur SILFO. Zij introduceerde voor mij de term Quiet Quitters. werknemers die netjes hun werk doen, maar meer ook niet. He, dacht ik, dat lijkt op een voorfase van mijn term Roze Verzuim: hierbij zijn je medewerkers wel aanwezig, maar dat is het dan ook. De productiviteit is weg.
En, net als bij Roze Verzuim, heb je bij Quiet Quitters te maken met 2 verschillende invalshoeken: mensen die toe zijn aan een andere baan, maar ook mensen die super goed zijn in het managen van hun werk-privé balans. Wat waren die 2 invalshoeken ook alweer bij roze verzuim? Nou: ook de groep die eigenlijk al naar buiten aan het kijken is, en de andere groep is de groep die altijd ‘aan’ stond en nu op de rand van een burn-out aankomt.
In een uitermatend inspirerend gesprek met Petra kwamen we al snel tot de conclusie dat die eerst groep quitters inderdaad dezelfde is als mijn eerste groep verzuimers. Over die groep wil ik het nu niet hebben. Die komt een andere keer aan bod. Het gaat me nu om die tweede groep, Die tweede groep Quiet Quitters heeft op een bepaald moment een andere afslag genomen dan mijn tweede groep Roze Verzuimers: ze zijn gestopt met de ratrace, waar de groep roze verzuimers door is gegaan en over hun eigen grenzen is gegaan. Die groep zou de groep roze verzuimers dus veel kunnen leren over het beter letten op jezelf.
Zelf sta ik ook bijna altijd aan. Ik heb dan ook bewondering voor mensen die heel bewust kiezen om bepaalde dingen wel of niet te doen. Ik vind alles leuk en wil ook altijd alles mee maken, maar soms (ok, vaker dan soms) ren ik mezelf dan dus ook voorbij. Het gesprek met Petra was behalve een geweldige kennismaking, ook erg leerzaam en heeft me weer nieuwe inzichten op mijn stokpaardje roze verzuim gegeven: ga in je organisatie OOK kijken naar quiet quitters: zij kunnen jou helpen om roze verzuim type II wellicht te voorkomen, of op zijn minst te verzachten.
Bij mijn eerste ‘grote mensen baan’ kreeg ik na een jaar een mentor. Zijn motto was: je moet tegen de muur lopen om te leren, maar ik zie het als mijn taak, om je dat met 30 km/uur te laten doen ipv van 120 km/uur. Doet voldoende pijn om ervan te leren, maar het beschadigt je niet. Eigenlijk is dat ook precies wat je wil voor AL je medewerkers: iemand die op je let. Dat is ook wat ik mijn klanten leer: wijs voor alle medewerkers mentoren aan. Die mentoren die moeten niet alleen mensen de technieken, trucjes en kunstjes leren, maar er vooral zijn om je voorzichtig je eigen fouten te laten maken.
Ik vind het moeilijk om de term Quiet Quitters neutraal of zelfs positief te zien. Gelukkig komt Petra zelf ook met een positievere term voor de laatste groep: Quality Guards.
Misschien kunnen we de mensen die altijd aan staan met hulp van een Quality Guard behoeden voor uitval.
Na ons gesprek kijk ik toch weer anders naar mensen in organisaties: zie ik, behalve mensen die altijd ‘aan’ staan ook Quality Guards? En kan ik die twee aan elkaar koppelen? Ik geloof er heilig in dat dit, naast een open oog en oor, ervoor kan zorgen dat je je beste mensen stiekem verliest.
Daar wil ik meer van weten!
Ik ga graag met je in gesprek over generaties op de werkvloer, generatie Z, roze verzuim, quiet quitters, en nog veel meer. Stuur me een bericht via whatsapp of onderstaande knop.