Het verhaal achter 3sense
Angelique Driessens
Vanaf de eerste dag van mijn eerste stage in 1992 wist ik het al: later als ik groot ben, begin ik mijn eigen bedrijf! Hoe dat er precies uit zou zien, wist ik nog niet, maar ik wist wél dat ik iets ging doen met organisatieveranderingen.
Mijn opleidingen Technische Bedrijfskunde, Total Quality Management en Personeel & Arbeid gaven mij een heel goede en brede basis. Vervolgens kreeg ik bij verschillende werkgevers in Venlo, Nijmegen, Assen en Groningen de mogelijkheid om enorm veel te leren. Én de prachtige kans veel verschillende bedrijven te mogen begeleiden in hun groeiproces in het hele land.
In 2005 vond ik mezelf dan toch écht groot genoeg geworden, heb ik de stoute schoenen aangetrokken, en begon ik voor mezelf.
Ondernemen voelt goed!
En dan begin je aan je eigen bedrijf. Het eerste wat leerde was netwerken. Ik bleek er goed in, ook omdat ik het ontzettend leuk vind om mensen met elkaar te verbinden. Het tweede wat ik leerde was dat een eigen bedrijf niet alleen anders was, maar ook anders voelde. De ondernemer in me werd wakker! En ik ben ervan overtuig dat die ondernemer in élke werknemer zit. Het is dan ook een van mijn passies om die bij iedere werknemer naar boven te halen.
Frisse wind
Ik werk altijd met open vizier. Ook als het niet leuk is, blijft eerlijkheid en openheid voor mij belangrijk. Dat werkt ook het beste voor de klanten die bij mij passen, weet ik uit ervaring. In 2015 verruilde ik Heerenveen voor Cuijk, onder de rook van Nijmegen. Vooral door te netwerken kreeg ik al snel leuke klanten en kon ik weer, samen met hen, gaan bouwen. Dit keer niet alleen aan hun organisatie, maar ook aan mijn eigen bedrijf. 3sense is inmiddels uit gegroeid tot een organisatie, die met freelancers grotere opdrachten aanneemt. Als projectleider, bedrijfskundige én HR-manager zet ik mijn netwerk in om de juiste man of vrouw op de juiste opdracht te plaatsen, waardoor mijn klanten optimaal geholpen worden.
Samenwerken met…
Bij organisatie ontwikkeling gaat het in grote lijnen om twee zaken: de context en het gedrag. De harde kant, de context, is mijn specialiteit. Deze richten we zodanig in, dat je medewerkers als het ware worden uitgenodigd dat gedrag te vertonen, wat jij nodig hebt. Ik werk samen met Ivonne Verkes en Caroline Schippers, specialisten in de ‘zachte’ kant, het gedrag.
Bij roze verzuim werk ik graag met Anita Christianen en Susanne Berends om écht verzuim te voorkomen. Soms is het ook belangrijk om de arbeidsrechtelijke zaken goed in kaart te hebben. Dan is het fijn om Rianne Eringa en Ton Hendriks achter de hand te hebben. Ook denkt Dorinda Hoyer bij roze verzuim mee in mogelijkheden zowel binnen als buiten de organisatie.