Binnen roze verzuim onderscheiden we twee typen medewerkers die elk hun eigen uitdagingen met zich meebrengen.
Type a – altijd aan:
Deze medewerkers zijn de drukke bijen van de organisatie. Ze zijn constant bezig, altijd aanwezig en tonen een sterke loyaliteit. Maar schijn bedriegt: achter deze onophoudelijke inzet schuilt vaak een verhaal van stress en vermoeidheid. Ze willen graag bijdragen en lijken onvermoeibaar, maar vergeten soms hun eigen welzijn. Door door een roze bril naar hun inzetbaarheid te kijken, denken ze dat ze alles aankunnen, terwijl hun productiviteit al begint te dalen.
Leidinggevenden moeten alert zijn op deze medewerkers, want ondanks hun fysieke aanwezigheid kan hun effectiviteit sterk afnemen. Heb je het vermoeden dat iemand altijd op zijn tenen loopt? Wacht niet te lang om het gesprek aan te gaan. Dit kan je veel kosten besparen op de lange termijn, aangezien medewerkers die in deze fase zitten, vaak de weg naar burn-out inslaan.
Type b – is dit alles?:
Aan de andere kant hebben we de medewerkers die presteren onder hun niveau en zich afvragen of dit nu het is. Dit gevoel kan voortkomen uit onderprikkeling of demotivatie. Uit schattingen blijkt dat ongeveer de helft van de medewerkers onderpresteert, wat een aanzienlijke impact heeft op de organisatie.
Het is essentieel om te investeren in de ontwikkeling van deze medewerkers. Dit kan door uitdagendere taken aan te bieden, maar ook door regelmatig feedback en waardering te geven. Op deze manier voorkom je dat ze afglijden naar ‘quiet quitting’ en houd je ze gemotiveerd en betrokken bij hun werk.
Tip:
Door de signalen van beide typen medewerkers serieus te nemen en hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, kun je niet alleen het welzijn van je team verbeteren, maar ook de algehele productiviteit en sfeer op de werkvloer versterken. Het is tijd om roze verzuim te adresseren en de juiste stappen te zetten voor een gezondere organisatie!