Roze verzuim

Organisatie ontwikkeling is breed. Dan is het soms handig dat jij op een onderdeel echt een expert treft. Iemand die óók breed kijkt, maar met specifieke kennis van precies die gebieden die jouw organisatie nodig heeft. Een van de specialismen van 3sense is: roze verzuim. Daar ligt ons hart!

Wat is roze verzuim?

Roze verzuim. Grote kans dat jij er nog niet eerder van hebt gehoord? Het is een term die minder bekend is dan de andere vormen van verzuim (wit, grijs en zwart), maar zéker niet minder belangrijk! Het is dan ook bijzonder dat er zo weinig aandacht voor is.
Een andere benaming voor roze verzuim is ook wel ‘presentisme’. Dit verwijst naar het feit dat medewerkers die kampen met roze verzuim, minder output leveren. Ze zijn wel aanwezig, maar dat was het dan ook. En dat is iets waar jij in je organisatie of bedrijf niet op zit te wachten toch?

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Nou, in feite kampt iedereen die niet lekker in zijn vel zit met roze verzuim. Of je nu te veel druk op je werk hebt, je niet goed met collega’s overweg kunt of het thuis niet lekker loopt. Kortom, alles wat invloed op je heeft, waardoor je minder output levert. En net als bij stress is het helemaal niet erg als je je soms niet zo top voelt. Maar - weer net als bij stress - moet dat niet te lang duren. Sommige werknemers werken door, met écht verzuim tot gevolg en anderen haken af. Daardoor verlies je wellicht zomaar een werknemer die je graag had behouden en ook had kúnnen behouden. Als je eerder actie had ondernomen…

Preventie is niet zomaar een modewoord. Het scheelt je echt véél geld. En werken aan roze verzuim is écht preventief bezig zijn.
Het mooie bij roze verzuim is bovendien: je staat zelf nog volledig aan het roer! Samen met je werknemer ga jij werken aan verbetering. Met communicatie en respect kun je roze verzuim beetpakken en terugdringen. De eerste en misschien wel allerbelangrijkst stap? Het herkennen van het roze verzuim!

Hulp, advies en ondersteuning

Wil je dat jouw leidinggevenden daadwerkelijk een eerlijk gesprek durven aangaan met de werknemers? Waarbij ze open kunnen spreken over zaken als de bedrijfscultuur? Waarbij er aandacht is voor de kernwaarden; niet alleen van het bedrijf, maar ook die van de werknemer? Kortom: een preventieve aanpak om roze verzuim te verminderen en meer uit je mensen te halen? Dan is 3sense met plezier jouw partner!